Срещу 5 хиляди лева гаранция пускат на свобода полицая от село Баня, който в неделя простреля смъртоносно мъж в момент на кражба на кабели. Съдът не уважи искането на прокуратурата Иван Лулеов да остане под домашен арест, защото не намери доказателства за умишлено престъпление.

72 часа след инцидента на жп прелеза по линията Септември-Добринище, транспортният полицай влезе в съда под охрана. Пред съдията каза, че съжалява и че ако крадецът не го бил нападнал, е нямало да се стигне до фаталния изстрел. Пред медиите замълча.

Колеги на полицая дойдоха в съда за подкрепа. „И ние изпълняваме, возим престъпници - ако тръгне да бяга, какво да го правя? Да не го стрелям ли? Ами ще го застрелям. Напада те с брадва – е, аз какво, да нося брадва ли с мен или трябва да се въоръжим с брадви, с ножове - като те нападне господин престъпникът с брадвата, трябва да вдигаш брадвата - не става”, коментира Гаврил Митушев, полицай.

Паричната гаранция е непосилна за семейството на Лулеов, който има три деца и безработна жена.

По време на съдебното заседание стана ясно, че убитият ром е имал алкохол и психотропни вещества в организма си. Разбра се също, че след като го е прострелял, полицаят сам го е закарал в болницата.