Специализирания наказателен съд е оставил без мярка за неотклонение Йосиф Йосифов, съобщиха от съда. Според прокуратурата Йосифов, по-известен като Йоско Костинбродския, е взимал решения за извършване отвличания и убийства, давал разпореждания на участници в организирана престъпна група и разпределял между тях заработените пари.

Йосифов е обвинен и за това, че помогнал на Ивайло Симеонов в опит за умишлено убийство на Кирил Кирилов. Йоско беше предаден на българските власти въз основа на Европейска заповед за арест от 29 февруари 2012 г.

В решението си магистратите отбелязват, че престъпленията, за който задържаният е обвинен, са различни от посочените в заповедта за арест. Те са извършени и преди предаването му на българските власти. Съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, задържан и предаден въз основа на Европейска заповед за арест, не може да бъде съден в България за престъпление, извършено преди предаването му, различно от това, за което е издадена заповедта, посочват съдиите.

Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативния специализиран наказателен съд.