Насилие между затворници има, но наказани надзиратели за бездействие – не.

Такава е позицията на Mинистерството на правосъдието два месеца след проверката, дошла в отговор на шокиращите кадри на физическо и сексуално насилие между затворници в "Белене".

Красимира Филипова, зам.-министър на правосъдието, коментира в студиото на „Тази сутрин”, че „шок и ужас” в българските затвори няма. По думите й кадрите, заснети от самите затворници с нелегално внесени мобилни телефони, съдържат сцени на насилие и за тях има наказани затворници. Няма обаче наказани служители.

„Случките са в период през 2013 г. По време на престъпленията, лицата, които са пострадали, не са се оплакали пред администрацията. Проверката установи още, че 4 месеца по-късно е имало екип на Комитета против изтезанията и са проведени разговори. Оплаквания не са постъпили”, посочи тя със заключението, че всичко е границите на нормалното за места за лишаване от свобода.

За конкретните случаи се е оказало, че няма установени действия или бездействие на надзирателите. Филипова посочи, че броят на работещите в „Белене” е значително намален, въпреки, че „това не е оправдание”. Такива престъпления се случват и извън решетките, заяви тя.

Комуникация без граници

По повод мобилните телефони, до които изпълняващите наказанията си имат достъп, зам.-министърът коментира, че са направени проверки и е „намалено използването им в местата за лишаване от свобода.” По думите й предстои да се направи обществена поръчка за техника, която не само да заглушава сигнала, но и да открива подобни устройства, когато не са включени.

По повод измамите, които затворниците продължават да въртят необезпокоявани, Филипова коментира, че е проблем, но има „условия, които подпомагат деянието.” Такива условия са невъзможността затворниците да получат "елементарни жизнени стандарти" като лично пространство например.

Самотната майка с две деца, която пожела да скрие името и лицето си, сподели, че е станала жертва на такива измамници.

По думите на Силвия затворниците имат достъп до непрекъсната комуникация с външния свят, чрез интернет и телефони. Самата тя е била измамена от изпълняващ наказанието си в “Белене”. След обещания за брак и съвместен живот тя е изтеглила кредит и за три месеца е превела 2 хил. лв. на Милко Алексиев. Той е само един от десетките, които въртят бизнес от затвора.

Цялата история на Силвия вижте в приложеното видео:

Зам.-министърът коментира, че подобни измами ще станат невъзможни когато говореното по телефона стане невъзможно. Тя допълни, че ще се провери режимът на лицето и ще има реакция от конкретните органи.

За миналата година намерените мобилни устройства са 750, коментира още Филипова и пак обърна внимание на факта, че има проблем с броя надзиратели.