Районният съд в Смолян освободи от ареста 23-годишния Димитър Семерджиев обвинен в притежание и разпространение на порнографски материали с непълнолетни. Магистратите му наложиха мярка за неотклонение „подписка”, съобщи говорителят на прокуратурата в града Иван Спиров.

Съдът е преценил, че обвиняемият е извършил престъплението, но няма опасност да се провини отново или да се укрие.

Районната прокуратура протестира определението в Окръжния съд в Смолян, заседание е насрочено за понеделник, 3 септември.

В дома на обвиняемия, в преносимия му компютър, бяха открити огромно количество - около 60 000 файла, със снимки и видеозаписи с порнографско съдържание, за създаването на които са експлоатирани деца. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба до осем хиляди лева.

По думите на Спиров, обвиняемият през цялото време е изразявал съжаление и е съдействал за разследването, въпреки това прокуратурата смята, че има реална опасност от извършване на ново престъпление и осуетяване на разследването.

Семерджиев не е осъждан до момента и не е криминално проявен, това са първите му прояви. Спиров бе категоричен, че от друга страна случаят е особено тежък с оглед намерените материали.