Баща и син, задържани за трафик на 112 кг хероин на стойност близо 14 млн. лв., бяха освободени от затвора с решение на Апелативния съд в Пловдив. В четвъртък съдът отмени мярката за неотклонение „задържане под стража” и постанови подписка за 60-годишния Сребрю Сребрев и 30-годишния му син Михаил Сребрев.

Двамата бяха задържани на 11 ноември в землището на село Щит. Тогава граничен наряд с куче откри четири найлонови чувала със 119 пакета наркотик. Хероинът е бил скрит под клони и шума в дере на българска територия на 15 метра от границата с Турция.

Според разследващите, Сребреви, които имат нива в района, дошли да приберат хероина с колата си.

Бащата е излежавал 17-годишна присъда за убийство и е освободен от Старозагорския затвор през 2011 г. По време на съдебното заседание в Хасково той заяви, че не е докосвал наркотика и няма нищо общо с него. Същото настоя и 32-годишният му син Михаил.

Според Апелативния съд в Пловдив от събраните досега доказателства по делото не може да се направи извода, че Сребреви са направили опит да придобият наркотика.

Съдът прецени, че акцията по задържането им е професионално неиздържана и разследващите трябва да положат допълнителни усилия, за да установят съпричастността на двамата към повдигнатото им обвинение. Преки доказателства, които да ги свързват с престъплението няма, а косвените са твърде недостатъчни, смятат магистратите.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.