Трима от задържаните полицаи от столичното 4-то РПУ остават в ареста, реши спецсъдът. Единият от задържаните в сряда е пуснат под гаранция от 12 хиляди лева, защото имал сърдечни проблеми. Друг от задържаните пък е станал свидетел срещу колегите си.

Два дни преди акцията шефът на икономическото звено в районното управление, който е сред задържаните, е подал молба за напускане на системата на МВР.

Пред bTV за пръв път говори управител на заведение, който твърди, че бил рекетиран от част задържаните полицаи в продължение на месеци.

Заведението, на което е управител, е проверявано от икономическия отдел на 4-то РПУ.

„Бяха на проверка и ни намекнаха, че трябва да им отчитаме пари, за да си работим спокойно. Натискаха ни, за да може да си работим спокойно, да им плащаме всеки месец съответна сума”, твърди Павлов.

По думите му полицаите му поискали 1200 лв., но в крайна сметка се разбрали за 600 лв. Единият път дошли да вземат парите лично, а следващите се наложило управителят на заведението да ходи до районното управление: „Знам, че има няколко  клуба, които се отчитат всеки месец”.

Колегата на арестуваните Антони Апосотолов, който беше задържан за 24 часа и остана без обвинение, посочил като лидер на групата шефа на икономическия сектор в районното.

„Свидетели сочат, че той е разпореждал какви действия да предприеме групата, 50% от нерегламентираните суми били за лидера”, коментира наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев.

Защитата на задържаните твърди, че Апостолов е станал свидетел, за да облекчи положението си.

„Свидетелят Апостолов е водил разговори, искал е рушветите. Подозирам го в кариера в МВР”, каза адвокатът на Красимир Кръстев Иво Найденов.

Разпитите на свидетели продължават.

Решението по отношение на мерките за неотклонение на задържаните не е окончателно и ще бъде обжалвано.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!