При третия опит Софийският градски съд все пак даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Началото на процеса днес обаче отново беше съпроводено с опит за протакане от страна на защитата.

Делото беше отлагано два пъти по искане на защитата. Днес отново имаше опити да не бъде даден ход на делото с различни аргументи, но делото тръгна. 

Акушерката е Емилия Ковачева е обвинена, че по време на нощно дежурство е удряла многократно тогава петдневното бебе. Всичко се случва точно преди година. Пеленачето е удряно с юмруци и шишето за млако. Бруталното насилие са заснели камерите в неонатологията. 

Днес съдът на няколко пъти прекъсна защитата на подсъдимата и повече от 15 пъти се оттегляше за размисъл. Защитата поиска включително и отвод на прокурора. А съдията определи поведението на адвоката като цитирам - целенасочен опит за протакане на делото. Прокурорът признава, че подобен случай в практиката си не е имал.

„Адвокатът започва да става смешен с неговите твърдения, че процеса е опорочен. Всякакви опити се правят това дело да не тръгне”, коментира прокурорът по делото Николай Христов.

В крайна сметка делото тръгна. Защитата поиска да бъде прочетен целия обвинителен акт, нещо което рядко се практикува. Там бяха и родителите, които чуха всички детайли от бруталния побой над детето им.

Емилия Ковачева продължава да твърди, че е невинна. Според медицинската експертиза, която представиха вещите лица, акушерката страда от състояние на тревожност . Няма обаче психично заболяване и може да участва в процеса.