Има достатъчно доказателства, за да се повдигне обвинение на кмета на Галиче Ценко Чоков, че е ръководил организирана престъпна група. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Кметът на Галиче беше арестуван вчера сутринта заедно с още 11 души.

На други петима от задържаните вчера е повдигнато обвинение за участие в престъпната група.

„Обвиненията към кмета на Галиче са, че е ръководил организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления като лихварство принуда и изнудване. На Ценков Чоков са повдигнати и обвинения за лихварство, причиняване на средна телесна повреда, отвличане и за отправена закана за убийство”, уточни Арнаудова.

Разследването по случая е започнало преди два месеца, използвани са специални разузнавателни средства. Извършени са 47 претърсвания и обиски, разпитвани са свидетели,

Привърженици и противници на задържания кмет се събраха тази сутрин пред кметството в Галиче. Там обаче са и хората, които са подавали жалби срещу него за заплахи, палежи и насилие. Те твърдят, че сигналите им са били потулвани.

Адвокатът на задържания кмет Ивайло Найденов твърди, че обвиненията са неясни. Чоков му казал, че никога не се е занимавал с лихварство и че никога не е виждал някои от момчетата, обвинени, че са участвали в организираната престъпна група.

Найденов уточни, че е задържан само малкия син на Ценко Чоков - Мартин, а не и двамата му синове.

Той попита как обвиненията са за престъпления от предходни години, а със СРС са събрани доказателства през последните два месеца.