За системни ромски набези в Петрич сигнализира зрител на bTV. Краде се всичко, което съдържа желязо, а полицията и местните са безсилни да се справят със самонастанилите се в района катуни, дошли тук от Североизточна България.

Бетонови колове от лозята, мрежи, метални машини от затворени цехове и дори подпорни стени - ромите слагат ръка на всичко, съдържащо желязо, оплакват се хората. „Вътре имах машина за 200 хиляди лева, оборудване с целия цех, оборудван с 600 кв. м с инсталации , с осветление, с банциг с парно вътре, всичко, всичко това изчезна мимоходом, нищо не остана”, казва Димитър Рутев, бизнесмен.

Но и униформените не могат да се справят с кражбите и напрежението сред местните ескалира.
Крадците, хванати в момента на престъплението, често стават агресивни и измислят всевъзможни оправдания.

„Българите много повече крадат, защото те не обръщат внимание един на друг си крадат тука, разбра ли ме, не само за циганите говорите, българите повече крадат от циганите”, казва от своя страна ромката Надежда Кирилова.

От полицията признаха, че сигналите са подобни проблеми в тази част на града са ежедневни, а от общината запазиха мълчание по въпроса какво правят тук самонастанилите се катуни.