Едно от трите деца от дом за настаняване в София, издирвани от полицията през почивните дни, е било изнасилено два пъти, преди да бъде открито. Извършителят е 33-годишен бивш затворник с 14 присъди. Той е задържан и обвинен.

Децата изчезнаха от дома за настаняване от семеен тип в ж.к. „Люлин“ в петък, бяха обявени за издирване в събота, а вчера стана ясно, че са открити.

Те избягали с идеята да отидат на гости в провинцията. Впоследствие обаче се скарали и се разделили.

Само, уплашено и без пари, едното момиче решило да заложи мобилния си телефон. На пл. „Лъвово мост“ то се запознало с насилника си – Йордан Георгиев. Мъжът го примамил с обещанието, че ще го заведе в заложна къща и момичето го последвало.

„Той я завел в кв. „Враждебна“, където на една поляна я заплашил и изнасилил. След това завел момичето във фургон в кв. „Надежда“, където то останало да пренощува и отново било изнасилено. На сутринта го пуснал да си ходи“, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов.

Директорката на дома Ива Веселинова днес продължи да твърди, че изчезналите деца са добре, включително и пострадалото момиче.

„Не сме говорили. Просто я видях и я прегърнах. Тя се разплака. Не мога да говоря на тоя етап с нея. Трябва мине време, тя трябва да се успокои. Децата са под страхотно напрежение в момента“, каза Веселинова.

Момичето е било настанено в дома преди повече от година заради проблеми в семейството си.

Приятелките ѝ от училище казват, че не искала да живее при баща си заради мащехата си, която не харесва, а майка ѝ не искала да я гледа. В училище ѝ било трудно. Майката от години работи в Италия и рядко идва да види детето.

Другите две деца, избягали от дома, през нощта сами стигнали с влак до монтанското село Габровница при роднини на едното. Били премръзнали и гладни. Местните извикали полицията, която прибрала децата.

След случая в дома започнаха проверки.

„На този етап проверката не е приключила окончателно, но не се установява някакъв пропуск в дейността на колегите. Тежка е тяхната работа, това са трудни случаи“, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В нощна София нито полиция, нито граждани са обърнали внимание на три деца, които са се разхождали сами. Наш зрител сигнализира, че ги е срещнал – търсели са подслон в евтин хотел или в подлез. Така и не се е намерил кой да ги приюти или да се обади в полицията.

Разследването по случая продължава.

Снимка: bTV