Организирана престъпна група, занимаваща се с данъчни престъпления и пране на пари, която е нанесла щети на бюджета, беше разбита при операция на служители на ГДБОП, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разследвана е дейността на търговски дружества, които са осъществявали вътрешнообщностни придобивания на стоки - месо, от страни-членки на Европейския съюз.

При разследването е установено, че по документи липсват продажби на територията на страната, но в хода на извършения оглед на складовата наличност и инвентаризация от контролните органи е регистрирана липса на стоката.

Изяснено е, че тя е реализирана "на черно" на територията на страната, без да бъдат издавани необходимите счетоводни документи, посочват от прокуратурата.

По този начин дружествата са избягвали плащането на данъчни задължения, изразяващи се в неначисляването на 20 процента ДДС. Щетите към държавата се определят за над 600 000 лева към момента за данъчен период шест месеца, добавят от прокуратурата.

Разследващите са установили, че придобитите по престъпен начин пари чрез финансови операции са били превеждани по сметки в чужбина.