За пръв път бившият шеф на скандалното дружество „Софийски имоти” Тошко Добрев чу в съда думата „невинен”. Това се случи в четвъртък, когато Софийският градски съд го оправда по едно от делата за т.нар. „скрита приватизация в столицата”.

Срещу Добрев и някогашната управа на дружеството се води поредица от дела за различни сделки. Досега бившият шеф на „Софийски имоти” получи две присъди от по четири години затвор.

По сегашното дело освен Добрев на подсъдимата скамейка бяха изправени още осем души. Те отговаряха за неизгодната продажба на 12 имота през 2003 г. в столичните квартали "Младост", "Иван Вазов", Зона Б-5, Княжево, Горна Баня и на булевардите "Сливница" и "България". Обвинителният акт се основава изцяло на оценката на имотите, извършена от вещото лице Сашо Николов, според която те са продадени с 2 млн. лева по-малко от реалната им цена.

По време на пледоариите преди ден прокуратура се отказа от обвиненията към съпроцесниците на Добрев и настоя да „устрои” само него в затвора за седем години. Намеренията на прокуратурата обаче бяха „осуетени” от съдия Мариян Марков, чиято присъда не е окончателна.

Оправданият за пръв път Добрев използва случая да коментира предишните си присъди като обяви, че в мотивите им е „ползван екстрасенс”. Преди това той обвързваше наказанията си с докладите на Брюксел.

Повечето от мотивите са „може би”, „евентуално”, „едва ли не”. Ще дойде момент, в който ще разберете за какво става въпрос. Това, което се случва с мен, и не само с мен, а и с останалите колеги, си е чиста проба репресия. Нищо общо няма с правото, обясни Добрев.

„Ако някой си направи труда да види мотивите по първата присъда, ще разбере, че още тогава е трябвало да бъда оправдан. Ще дам само един пример по памет – един от мотивите е, че в моята глава най-вероятно изначално се е изродило престъпно намерение, след което, заблуждавайки органите, аз съм го осъществил”, добави оправданият Добрев.

В съдебна фаза срещу Добрев и компания има още едно дело, което не е приключило. Освен това има и няколко дела, които още не са влезнали в съда.