Прокуратурата влиза в Националната електрическа компания (НЕК) заради разследване за безстопанственост, научи bTV.

Според държавното обвинение компанията е сключила договори за извършване на административни услуги, въпреки че е имала компетентни отдели.

Според информация на прокуратурата са иззети документи за сключени договори с отделни адвокати и юридически фирми, които са се явявали на съдебни дела от страна на НЕК. В същото време държавната компания плащала заплати за същите услуги на юридическия си отдел. Така са харчени пари, без това да е необходимо.

Става въпрос  за безстопанственост в последните 4 години, поясниха още от Софийската градска прокуратура. Сигналът за тези нарушения е подаден от ДАНС. За днешната акция все още не се знае дали и колко обвинения ще има.

Повече от 8 часа остана днес Софийската градска прокуратура в НЕК. Екип на държавното обвинение изнесе документацията на компанията, сключена с външни юридически фирми.

Става дума за сключени 19 договора с 4 адвокатски фирми, които са се явявали на отделни съдебни дела от страна на НЕК. Според сигнала договорите са за над 1 млн. лева. На този етап обаче от обвинението не потвърждават сумата, защото още не е ясно дали по всеки един от тези 19 договора е извършено и плащането.

Експерти обаче казаха за bTV, че не изключват косвено влизането днес в НЕК да касае и услуги около делото „Белене”. Това обаче не беше потвърдено.

Според международни юристи е практика да се наемат и външни фирми.

“Tова се случва, когато делата са по-сложни и по специфични и не могат да бъдат извършени със собствени сили на правния им отдел. Такива са например международните арбитражни дела. Но за обикновени процедури, свързани с местен съд, обичайната практика е това да се извършва от правните отдели”, посочи адвокат Ивайло Дерменджиев - доктор по международно частно право.

В изнесените от НЕК папки има и договори за обществени поръчки за периода 2015 – 2017 г., казаха също от държавното обвинение.

Дали обаче тези разходи на НЕК са влезли в цената, която сме плащали за ток, засега не е ясно.

Това е третата поредна акция в рамките на три дни, като преди това прокуратурата влезе в КЕВР и АПИ.

Одобрявате ли акциите на прокуратурата?