Военно-апелативната прокуратура ще проверява законосъобразността на решението на колегите си да не образуват наказателно производство по данните от одитния доклад на ВМА. Същите са в основата на разследването на bTV за „семейните поръчки” в лечебното заведение – тогавашният директор на болницата (и вече бивш здравен министър) проф. Николай Петров е сключвал договори с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Заради скандала той напусна правителството.

„В доклада се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки, така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА. В одитния доклад липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица”, пишат от прокуратурата.

От съобщението става ясно, че допълнителна проверка на процедурите по линия на свързаните лица не е правена. Разследването на bTV показа, че 1,6 млн. лв са отишли във фирмата на Явор Цонев – приятелят на дъщерята на проф. Петров Руслана, която има и дете от него.

По проверката на документите са работили военен следовател и военният прокурор майор Адалберт Живков Кръстев. Те са излезли със заключение, че няма данни за престъпление. Постановлението не е обжалвано.