Магистратите разследват действията на полицаите и убийството на Христо Георгиев, известен като Ицо Полицая. Заедно с друг въоръжен крадец, той обра заложна къща и откри стрелба пред случайни минувачи и живущите в квартал Красна поляна.

Второ разследване е за въоръжения грабеж. Двамата бандити са избягали от заложната къща с един автомобил, но по-късно са го изоставили и са се прехвърлили в джип. В него са открити два пистолета и боеприпаси, както и откраднатото злато и парите.

Минути преди да издъхне, Христо Полицая направил последен опит да избяга и се вмъкнал в колата на Асен, разказва баща му. „На сина ми е нахълтал един от престъпниците в колата. Накарал го е да кара. Обаче колата му е била задръстена”.

Асен, който се е прибирал от работа, бил арестуван. Грешката е дошла оттам, че той, заедно с един от престъпниците са носили червени блузи. Асен бил освободен веднага, но семейството му още е в шок. Разследващите определят обирджиите като изключително опасни и арогантни и особено Христо.

Държавното обвинение посочва, че той е освободен за корупционни прояви от системата на МВР.

Не успяхме да открием нито брата на Ицо Полицая - Людмил, който също е подсъдим за банков обир във Враца, нито родителите им в село Галатин. Петър Велков, кмет на селото, коментира, че не може да си редстави как от офицер той стига до крадец.

Стрелбата посред бял ден в София възмути депутатите. А главният прокурор обясни, че тепърва ще се разследва и обирът и действията на полицаите, завършили със смърт.

Депутатът Атанас Мерджанов коментира, че „половин час пукотевица, стрелба в столицата, това е крайно неприемливо и опасно.”

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред bTV, че бруталната престъпност изисква решителни мерки и няма друг начин за справяне с нея.

Бившият полицай, който предизвика екшъна в София трябваше утре отново да отиде на съд във Враца, но делото му ще бъде отложено.

Според статистиката Ицо Полицая е излязъл миналия месец от затвора, има и 4 незавършени дела.