Прокуратурата извика на разпит Момчил Мондешки – старозагорският адвокат, който призна в интервю, че е един от участниците в записите от скандала „Яневагейт“, е бил разпитан днес.

Това става ден, след като Софийската градска прокуратура се самосезира след признанието му и започна разследването по скандала отново.

Причина са твърденията на адвокат Мондешки, че разговорите с гласовете на бившите съдии Румяна Ченалова и Владимира Янева били режисирани, за да послужат за изнудване на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Днес адвокат Мондешки е потвърдил казаното от него в интервюто, увериха от прокуратурата.

От понеделник започват разпитите на Ченалова и Янева. Първата вече призна, че е на записите, втората още мълчи.

Снимка: bTV

Все още не е ясно дали показания ще дадат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), министър-председателя и главния прокурор, които бяха споменавани в записите.

Според обвинението сега най-важното е да се установи какво се е случило.

„За нас в момента е от изключително важно и основно значение да установим дали това е запис, който е случайно направен. Както ви е известно и ние вече сме го казвали, това не са СРС, но трябва да знаем дали е резултат на използване на техника, която е предназначена за негласно събиране на информация, или се касае за това, което твърди адвокат Мондешки – че е умишлено направен запис“, каза говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

От прокуратурата обясниха, че разследването няма да се спре само на това как са направени записите, но и за какво се говори.

„Трябва да знае прокуратурата това, което излиза в интернет пространството, какво е – манипулиран запис ли е, умишлено направен ли е и едва тогава да установим какво престъпление е, кой го е извършил и кои са виновните лица“, каза Арнаудова.

Записите бяха разпространени от сайта „Бивол“. Те ще бъдат поискани отново.