Прокурорска проверка за предлаган подкуп и закана за убийство предизвика интервю на военния министър Николай Ненчев за вестник "Сега", стана ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

В излязлото днес под заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29“ интервю министърът разказва за срещи с неназовани деца, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти“ при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

„Не ми се иска да ги пилея. Договорът с руската страна изтича на 9 септември след това може да договорим при по-добри условия и възможности”, коментира Николай Ненчев.

Николай Ненчев твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност.

От прокуратурата посочват, че министърът по никакъв начин не е уведомил органите на досъдебното производство за предложен подкуп, въпреки че по закон е задължен да направи това.

Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления се е самосезирало и ще привика Ненчев за обяснения, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, вкл. и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС. Заплахите срещу министъра също ще бъдат проверени.

Преговорите за ремонта на българските изтребители Миг-29 трябваше да стартират още през февруари, но впоследствие министърът отказа да подпише за ремонта с аргумента, че цената е завишена. Представителят на РСК МиГ за България ген. Александър Александров обяви пред bTV, че сумата от 80 млн. лв. за ремонт на изтребителите никога не е коментирана.

„Това е от поредните лъжи на Ненчев и дали не се бои, че РСК може да си потърси правата по съдебен път? Това една от поредните лъжи. Аз се чудя искам да разбера от кого е това предложение към министъра, кой го е предложил. Нито аз съм се срещнал с него, нито руските представители”, категоричен бе ген. Александров.

Министърът и в петък потвърди пред журналисти, че подкуп му е предлаган, индиректно. „Тези хора са изобретателни - няма да дойде някои с лицето си. Имало е такива подхвърляния многократно”, обясни обаче Николай Ненчев.

Прокуратурата ще провери дали е предлаган подкуп на министъра и дали е заплашван с убийство, както твърди той в интервюто.