Алексей Петров да бъде задържан под стража поиска прокуратурата по време на поредното заседание по делото "Октопод".

Обвинението настоя за ареста на "някогашния лоялен гражданин" с мотива, че е въздействал на свидетелите в съдебния процес.

Късно снощи лансираният като "ключов" свидетел по делото Пламен Устинов разказа, че три дни по-рано се е видял случайно с Петров в Тетевенско. По думите на Устинов бившият съветник в ДАНС го увещавал да се откаже от показанията си. Това била третата подобна среща, в която подсъдимият искал от свидетеля да се оттегли от делото.

Устинов обясни още, че веднага след ареста на Петров при него се явявали различни хора, които са опитвали да го мотивират финансово, за да не дава показания

Снимка:Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Преди да разкаже тази история Устинов, който е бил служител в НСО, заяви под клетва в съда, че през 2006 г. Петров му е възложил да организира убийството на бизнесмена Васил Божков. 

По думите на Устинов - Петров искал от него физическото отстраняване на Гриша Ганчев и Валентин Шотев. Последният също е свидетел по делото "Октопод".

"Очевидно е, че този процес е политически. В момента правителството ме рекитира – лично господин Борисов, а прокурорът Костов (Светлозар Костов, обвинител по делото и шеф на специализираната прокуратура - бел. ред.) е негов изпълнител. Това заяви Алексей Петров пред журналисти, докато съдът размишлява по искането за постоянното му задържане.

Прокурорът Костов на свой ред обаче заяви, че Петров е въздействал не само на Устинов, но и на свителката Донка Митева. 

Светлозар Костов обясни, че му е достатъчно да вярва на показанията на Устинов и Митева, които са положили клетва.