Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров поръчал убийството на един от най-богатите българи- Васил Божков. Това заяви под клетва в съда свидетелят по делото „Октопод” Пламен Устинов, който бе обявен за „ключов” от медии, прокуратура и МВР за доказването на обвиненията срещу Петров и компания.

Пламен Устинов. Снимка:БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Разказът на Устинов безспорно бе увлекателен, но въобще не е ясно каква е връзката между обвиненията по делото и неговите твърдения, че Петров му е поръчал да организира екзекуцията на собственика на „Нове Холдинг” и на още двама души.

Тук трябва да се отбележи, че Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров – Хамстера и т.н. отговарят по широк спектър обвинения, но не и за поръчителство на убийства.

Иначе бившият служител на НСО Устинов обясни, че поръчката за физическата ликвидация на Божков дошла през 2006 г. Петров я възложил освен на „ключовия свидетел” и на Момчил Кръстев. За тези, които не помнят – Кръстев бе сред арестуваните с някогашния „лоялен гражданин” в рамките на операция „Октопод”, но бе освободен след седмица. В момента той не е сред поставените от прокуратурата на подсъдимата скамейка лица.

Васил Божков. Снимка:БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Устинов свидетелства още, че Петров му е поръчал убийствата на собственика на „Литекс” Гриша Ганчев и на друг основен свидетел по делото – Валентин Шотев.

Твърденията за покушенията на Ганчев и Шотев обаче не са „шокиращи”, тъй като свидетелят ги анонсира предварително по медиите и в други съдебни процеси -  говори за тях по делото срещу групата за отвличания „Наглите”.

В съда Устинов разказа още, че само преди три дни в тетевенско се е видял случайно с Петров, който го увещавал да не дава показания. Това била третата подобна среща, обясни още свидетеля. На първата присъствал някой си Ивайло Велинов, а на втората – адвокат Ваня Траянова, която защитава Антон Петров – Хамстера.

"Това е набеждаване в престъпление, което е съвсем различно, така че не желая да го коментирам. Когато реша как ще постъпя, то ще се разбере", каза адвокат Траянова.

Устинов обясни още, че веднага след ареста на Петров през 2010 г. при него започнали да ходят различни хора, които му предлагали по 10 000 лева, за да не дава показания.

В началото на днешното съдебно заседание бе решено да се правят звукови записи на показанията на свидетелите.