Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение на шофьора, който уби жена на пешеходна пътека в града, след като събори тролейните жици с извънгабаритен камион.

Стефан Цветков е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата, като е създал опасност за останалите участници в движението, съобщиха от Окръжната прокуратура в града. Нарушено е и изискването да контролира през цялото време превозното средство, което управлява, да намали скоростта или да спре при опасност. Сред нарушенията на Цветков е и това на правилата за движение на извънгабаритни или тежки превозни средства.

Според обвинението цитираните нарушения са в основата на причинената от него смърт по непредпазливост. В резултат на злополуката загина Галя Халачева. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление до шест години лишаване от свобода и отнемане на правото за управление.

На Цветков е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1 000 лева.

Инцидентът стана на 10 август. Камионът превозвал извънгарабитен товар, когато скъсал кабелите за захранване на тролейбусите. Според разследването контактната мрежа по булевард „Васил Априлов” в деня на трагедията е била висока над 5 метра. По закон всички превозни средства с височина над 4 метра са едрогабаритни и могат да преминават през града само след издадено разрешение от общината и след съгласуване с КАТ.

53-годишният Стефан Цветков твърди, че няма вина за трагичния инцидент. Според него той бил причинен от свличането на кабелите.