Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните и бивш международен футболен съдия Антон Генов беше обвинен в престъпление по служба заради неправомерни действия срещу фирми, които са конкуренти на сина му в сферата на изкупуване на отработена мазнина за биогориво, съобщиха от държавното обвинение.

При разследването е установено, че на 3 октомври 2016 г. Генов е разпоредил да бъде проверен складът на дружество в Нови Искър, като били иззети 8180 л отработена мазнина и 39 неупотребявани бидони.

От прокуратурата отбелязват, че шефът дирекцията е превишил правата си, защото неговото ведомство няма право да се занимава с отпадъци.

Според държавното обвинение целта на Генов е била да набави облаги за дружество, в което по същото време работел синът му и което имало същия предмет на дейност като проверяваното.

Именно автомобили на тази фирма превозили конфискуваната от Нови Искър мазнина в неизвестна посока.

От фирмата, в която работил синът на Генов, казват, че складът в Нови Искър е нелегален и били ангажирани да съхранят откритото количество мазнина.

На 4 ноември м.г. Генов разпоредил проверка при друг конкурент на сина си – фирма в Ботунец. До изземване обаче не се стигнало, защото дружеството подало сигнал в Агенцията по храните и тя спряла действията на ОДБХ – София.

Антон Генов ще отговаря и за това, че през октомври м.г. принудил фирма с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност в София. Става дума за фирма, която отново изкупува мазнина за биогориво.

След като били подадени жалби срещу дейността на баща му, синът на Генов напуснал фирмата, чиито конкуренти пострадали от действията на дирекцията.

Бившият съдия е с мярка за неотклонение „гаранция” в размер на 5000 лв.

„Синът ми е бил на стаж три месеца, познава се със собственика отпреди това, завършил е в Англия и е напуснал отдавна там. Не е работил по такива въпроси. Аз съм се опитал да спазя закона, по сигнали. Имам цели преписки, не съм действал на своя воля. И сега ще ги осъдя, подал съм жалби срещу всички”, коментира Генов.

Вижте и видеото: