11 дни след въоръжен грабеж в магазин в центъра на София полицията залови извършителя - 23-годишния Боян Станчев. До часове прокуратурата ще му повдигне обвинение.

Младежът има условна присъда за друг обир, но в изпитателния ѝ срок е извършил подобно престъпление: влиза в магазин за мобилни телефони в центъра на столицата, заплашва мъжа вътре с пистолет и взима 900 лв. Обвинението е категорично, че случаят е нагъл.

Що се отнася до първия случай, пострадалата тогава продавачка проговори пред кореспондента ни Ирина Жерева. Споделя, че тогава младежът не бил въоръжен. Престорил се, че иска да си купи нещо от нея, но я блъснал и взел приготвените за прибиране в касата пари – 700 лв., а после побягнал.

Жената казва, че идва на работа със страх, но се надява това да е неоснователно, тъй като след повторното задържане младежът трябва да да получи ефективна присъда.

Сега от прокуратурата и полицията не крият, че предоставените от собственика на магазина кадри на грабежа са им помогнали.

Напоследък доста хора разпространяват заснетите от охранителни камери обири. Вече е създадена и такава група във "Фейсбук". Съдебният експерт Адриан Димитров ръководи "Снимай престъпник" от две години. Обир на аптека например е разкрит след публикувано там видео.

"Непрекъснато повтарям: Не им мълчете... Набили, обрали... Споделяйте, полицията ще ни съдейства", коментира той.

Сега обаче записите от камерите са косвени доказателства, които трябва да се подложат на експертиза.

Днес правосъдният министър Екатерина Захариева обаче заяви, че с промяна на Наказателния кодекс трябва записите да се приемат като директни доказателства в съда, след като се докаже, че не са манипулирани.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък отчете 24% спад на битовата престъпност през последните два месеца, както и близо 13% повишаване на разкриваемостта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!