Върху обвиняемите за тероризъм сирийци е упражнявано насилие. Били са ги по време на разпита в Свиленград при задържането им през февруари, на който е присъствал и служителят на ДАНС, който е свидетел по делото.  Това разказа пред съда обвиняемият Алмохамад Абдулхамид.

Абдулхамид бил удрян с дървената част на стола и с бутилка. Тримата имали и белези.

Служителят на агенцията отрече и помоли да не бъде сниман.

По време на очна ставка той заяви, че насилие по време на разпита не е имало и че след разпита те са минали през лекарски кабинет в болницата в Хасково. 

Побой не е установен и от хасковските лекари, които са прегледали задържаните.

Сирийските младежи са обвинени, че нелегално са се опитали да преминат от България в Турция с цел да се присъединят към „Ислямска държава” или „Мюсюлмански братя” и да извършат терористичен акт. Това е първото по рода дело у нас.

Снимка: Радослава Домусчиева

Надзиратели откриха пет мобилни телефона в килията на тримата сирийски граждани, обвинени в тероризъм. Към момента не е ясно как телефоните са попаднали в килията на мъжете.

Още един таен свидетел ще даде показания по делото, т.нар. „камерен агент” – сириец, вербуван от службите ни и настанен в същата килия, за да слуша разговорите им.

Снимка: Радослава Домусчиева

Това е вторият защитен свидетел по делото.

По делото има и друг защитен свидетел, който е посрещнал сирийците на автогарата и ги е настанил в хотел. Той е трябвало да им помогне и за визи за Турция.