Шефът на Фонда за лечение на деца и още седем души бяха арестувани. Те са разследвани за корупция.

Според информация на bTV една от проверяваните схеми е свързана с престоя на децата, лекувани в чужбина. Те са били настанявани в апартаменти, вместо в клиники, а разликата в цената е отивала в нечий джоб.

Акцията започва малко преди заседанието на обществения съвет на фонда, на което трябва да се разгледат случаите на около 50 деца.

„Най-нормално дойдохме за заседание, аз даже не успях да се кача горе, колегите се обадиха и казаха, че са дошли от ГДБОП и Павел Александров е задържан", каза Красимира Величкова от обществения съвет на фонда.

Предистория

Александров оглави фонда през 2010 г. При кабинета „Орешарски” обаче, беше отстранен с мотив, че пари, предназначение за лечение на деца са използвани за плащане на административни услуги, с които и фонда е можел да се справи. Освен това е имало и забавяне на разглеждането на молбите на родителите.

През 2014 г. отново е върнат като директор. А в края на 2015 г. гръмва нов скандал, че здравното министерство бави плащания към фонда, което пък бави лечението на деца.

Тогава от ведомството обясниха, че това се дължи на установени нередности, описани в доклад. „Ние, като обществен съвет, сме информирани само за това, че има дребни административни нарушения така, че не мога да направя връзката с доклада, който така и не получихме, въпреки, че сме го поискали по достъпа за обществена информация", посочи Красимира Величкова.

Резултат

Утре се очаква родители да излязат на протест пред сградата на фонда. В него ще се включи и майката на Стефи, която преди 3 години разбира, че дъщеря й има тумор в гръбначния мозък. Фондът плаща за 4 операции в Турция. Но за последващата химиотерапия - не, тъй като тя може да се извърши и в България.

„Просим пари. Обикновеният човек дарява, а тези, които имат готови пари за лечение - се злоупотребява с тях. Ако наистина се злоупотребява, ако не правосъдието, то Господ ще съди отгоре”, каза Ваня Станимирова.

"Поредния управленски произвол" - така група родители, автори на инициативата "Спаси, дари на...", коментираха акцията във фонда. Те твърдят, че всички досегашни проверки, включително и тази на прокуратурата, която приключи преди месец, са завършили без данни за нарушения.

"Самият факт, че нахлуването на ГДБОП е извършено по време на заседание на Обществения съвет, показва търсената показност, която сме сигурни, че ще завърши като жалка оперетност. Убедени сме, че случващото се в момента е поредният опит да бъде сменен директора на фонда, с удобен на чиновниците в Министерството на здравеопазването, за да могат да бъдат насочвани средствата за лечение към подходящи наши лекари, клиники и доставчици на медицински изделия. Нещо, което Павел Александров прекрати веднага, щом застана на поста", пишат още родителите.

Рокади

От здравното министерство не коментираха арестите. Единствено съобщиха, че освобождават Павел Александров и на негово място назначават професор Владимир Пилософ.

В момента 50 българчета чакат помощ от Фонда – не само от чужбина, но и у нас. Новият директор на фонда е обещал още този петък да свика заседание на Обществения съвет на фонда.

Междувременно в предаването „Лице в лице” лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви,че пред две седмици прокуратурата е направила проверка във фонда и не е открила нищо. От прокуратурата отказаха коментар, засега.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!