Върховният касационен съд окончателно осъди членовете на организираната престъпна група „Опасните”, извършила през 2012 година въоръжени грабежи на златарско ателие в Перник и заложна къща в София, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура в София.

След като задигнаха плячка за над 120 000 лв., „Опасните” бяха заловени при спецакция. Ръководителят на бандата и седемте й членове в крайна сметка получиха общо 106 г. затвор при строг режим.

Предводителят на групата Върбан Борисов е осъден окончателно на 18 г. затвор; Иван Иванов – тогава ефрейтор от военно формирование 28 610 Горна Баня – отново на 18 г.; Илиян Митов – тогава полицейски служител от 01 РУП-СДВР – на 11 г.; Денислав Митков и Димчо Димчев са осъдени на по 18 г., а Ангел Русев, Иван Митов и Христо Мирчев – по 11 г.

Установено е, че преди да ударят златарско ателие „Алтея” и заложна къща „Класик груп” с пистолети, пушка и автомат, те са откраднали и две леки коли.

По време на втория грабеж участник в групата - полицейски служител е прослушвал полицейските честоти, а друг - ефрейтор от военното поделение в Горна Баня е наблюдавал за полиция в района на заложната къща. При бягството им извършителите са били ескортирани от втори автомобил, управляван от полицейския служител, за да се легитимира със служебна карта ако бъдат спрени за проверка.