Тримата охранители от варненския мол, които бяха арестувани за убийството на 52-годишния Нягол Петров, и друг път са участвали в побои над клиенти на търговския център, заяви прокурор Милен Славов

Ангел Николов (24г.), Красимир Димитров (22г.) и Цветан Маринов(19 г.), привлечени преди 2 дни като обвиняеми по досъдебно производство, което разследва убийството на, от днес ще търпят най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”, определена от Варненския окръжен съд.

Тримата охранители са привлечени като обвиняеми за съучастие в убийство, извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Според съдебно-медицинската експертиза страдащият от шизофрения Нягол е издъхнал от тежка гръдна травма и перфорация на белия дроб.

Всичко възможно за бързо приключване на случая

„Имаме свидетелски показания и от други потърпевши, бити от гардовете точно в тази смяна”, подчерта Славов, но отказа да уточни колко са жертвите на агресивните охранители.

„Само мога да обещая, че ще направя всичко възможно да приключи в едни разумни срокове делото. Все пак, ние сме родители и трябва да се поставяме от едната и от другата страна”, заяви той.

Разследващите разкриха нови потресаващи факти. Охранителите са удряли Нягол на почивки в продължение на два часа в един от служебните коридори на мола.

Тримата охранители Ангел, Цветан и Красимир, които са обвинени в убийство по особено жесток и мъчителен начин, останаха безмълвни. Вътре в залата поискаха по-леки мерки.

Адвокатите им безуспешно атакуваха работното обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Те настояваха, че става дума за убийство по непредпазливост и клиентите им трябва да излязат под домашен арест или гаранция.

Законът квалифицира престъпното деяние, в което са обвинявани, като тежко, умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

52 годишният мъж е бил малтретиран с неоправдана жестокост на 14 март тази година в района на големия търговски център във Варна. Бързите следствени действия доведоха до ареста на охранителите, съобщиха от съда.

Ако са на свобода, може да се укрият или да извършат други престъпления

За да определи най-тежката мярка за неотклонение днес ВОС се съобрази със събраните в хода на разследването гласни и писмени доказателства. Сред тях е съдебно-медицинската експертиза, разказите на очевидци на престъплението и фотоалбуми.

Преценката им категорично обосновава предположението, че всеки един от тримата е извършител на престъпното деяние, за което е привлечен като обвиняем. Предстои извършването на множество процесуално следствени действия, които ще установят степента на участие на всеки един от младежите в жестокото убийство и ще се прецизира квалификацията на деянието.

За ВОС е безспорен изводът, че независимо от чистото им съдебно минало, ако са на свобода Ангел, студентът от ИУ във Варна Красимир и Цветан може да укрият или да извършат други престъпления.

„Началникът на охраната е бил с тях. Разпитайте ги и тях. Отнесете въпроса и към тях. Какво е направил”, настоя Иван Томов, адвокат на Красимир Димитров.

Макар да бяха оставени в ареста за постоянно, на излизане от залата Красимир се усмихна пред камерите.

Инцидентите с охранители не са прецедент

Инцидентите на обществени места, като молове, не е прецедент. Затова и подготовката на кадрите не трябва да бъде пренебрегвана, казва собственикът на една от големите охранителни фирми Антон Тошев.

„Човешката психика е много сложно нещо и когато не се работи постоянно и целенасочено, особено с по-млади хора, се случват неща. И естествено, като хора, се допускат слабости и грешки”, отбеляза той.

Средната заплата на охранителите в моловете е около 500 лв.