Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу сина на бившия собственик на веригата магазини „Техномаркет” Николай Китов.

Той ще бъде съден за това, че като длъжностно лице в условията на продължавано престъпление умишлено е нанесъл на дружеството вреди на стойност 4 милиона лева.

Както написа по-рано „Капитал”, обвинението идва в момент на продължаващ съдебен спор между сменилия собствеността си „Техномаркет” и свързаната с бащата на Китов фирма собственик на имотите, върху които се помещават магазините.

Според версията на веригата магазини, която вече е под контрола на „НСН Инвестмънт” на депутата от ДПС Делян Пеевски, наемът за парцелите всъщност е схема за укриване на средства, която сега се използва за изнудване. Подобни твърдения се появяват и в публикациите на определени медии.

През юли 2015 г. Китов-баща беше арестуван по силата на европейска заповед за арест, издадена от италианските власти. Той беше издирван по подозрение, че е участвал в мащабна схема за източване на ДДС за десетки милиони евро.