В немалко от случаите, когато се подбира екипаж за кораб, който превозва пратка наркотици, моряците знаят за онова, което ще се трафикира. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” вътрешният министър Цветан Цветанов. 

„Рано е да говорим за невинност и виновност. В хода на разследването и разпитите ще има повече яснота,” отбеляза обаче вицепремиерът.

По думите му към момента е известен начинът, по който се е набирал екипажът.

От ГДБОП са подали информация на испанските колеги за очаквания трафик с плавателния съд, който беше задържан в Испания.

Вчера Ивелина Атанасова, близка на капитана на задържания в Испания кораб „Св. Николай”, заяви пред bTV, че той не е знаел за превозваната дрога и че в противен случай не би приел работата.

Няма как капитанът на “Свети Николай” да не е знал за трафика, смята обаче министър Цветанов.

21 българи бяха арестувани на борда на кораба, превозващ близо три тона кокаин. Плавателният съд, който пътувал под български флаг за Галисия, е щурмуван в открито море - на около 80 км от брега на южния град Кадис. При акцията на испанската полиция бяха задържани общо 31 души.

У нас ГДБОП арестува бизнесмена Дойчин Дойчев, чиято фирма "Сийборн трейд" менажира кораба "Свети Николай". 

По думите на вицепремиера испанските престъпници са поели пратката на испанска територия. Освен българи и испанци, в трафика са участвали и представители на Колумбия.

Тримата задържани в България са набирали екипажа. Христо Христов вече е бил освободен, съобщи Цветанов. В ареста обаче остават Руслан К., който се посочва като организатор, и собственикът на кораба Дойчин Дойчев.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Руслан, мъжът, който е набирал екипажа на „Св. Николай”, е познат на полицията и има криминално минало,” уточни вицепремиерът.

В България акцията бе свързана с името на Ивелин Банев – Брендо, който е съден за трафик на дрога. По този повод Цветанов, без да посочва пряка връзка с един от „кокаиновите крале”, заяви, че част от хората, които са замесени, са се срещали с него. Даде го и за пример като човек, отричал вината си.

„Няма задържан за подобен вид пратка, който да каже, че е виновен.” Така Цветанов коментира вчерашните изказвания на третия задържан, собственикът на „Сийборн трейд”. Бизнесменът Дойчин Дойчев, който беше арестуван в Бургас за 24 часа заяви пред журналисти, че не е уведомен официално за задържането на кораба и екипажа.

  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Българите от кораба "Св. Николай" трябвало да получат по 180 000 евро
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания