Българите от екипажа на кораба „Св. Николай”, който беше задържан край испанския град Кадис в средата на август с близо 3 тона кокаин, трябвало да получат 180 000 евро, за да станат част от схемата за преноса на наркотика, твърди разследването.

Екип от български разследващи е пътувал специално до испанската столица по делото със задържаните в Испания членове на екипажа на българския кораб "Св. Николай". Освен наблюдаващият прокурор по делото в България, там са били и следователи и служители от ГДБОП. Българските разследващи нямат правна възможност да разпитат задържаните моряци, а само са присъствали на разпита им там, съобщава БТА, позовавайки се на магистрати.

Корабът "Св. Николай" беше задържан край испанския град Кадис в средата на август, а екипажът - арестуван. На борда на плавателния съд бяха намерени близо 3 тона кокаин. В постановлението за привличане на капитана на кораба Иван Станчев пише, че само за ден той е имал две срещи в Мадрид, на които според разследването е било уговаряно транспортирането на близо трите тона кокаин.

Испанските разследващи са описали срещи на Станчев с Хайро Салвера. Първо двамата се видели на 14 юли около 14.00 часа на терасата на бар, който бил на мадридската улица "Хуан Еспаньол". Следващата уговорка била същия ден, но в 20.00 часа, в друго заведение - на ул. "Ордиция". Там бил вече и друг човек от групата - Луиз Велес, чийто брат Диего също разследващите твърдят, че е съпричастен.

Финалната среща, на която били уговорени и последните детайли, била в пъб "Галисия" в нощта на 2 срещу 3 август.

В документите подробно е описано как корабът, който преди време се наричал "Бургас 3", се намирал съвсем близо до бреговете на Кабо Верде, а системата му за идентификация била изключена. Така плавателният съд не излъчвал сигнал за местоположението си. "Св. Николай" ту спирал, ту тръгвал, посочват разследващите. Според постановлението при ареста един от членовете на екипажа - Красимир Йорданов, дори оказал съпротива.

В документа пише, че в каютата на капитана била намерена написана на ръка бележка с няколко детайла - географски координати, "ОС КАСТРОС", под него имало на английски написано "бяло/синьо" и посочен канал за комуникация 62 72. Това според разследващите вероятно е плавателният съд, който щял да поеме товара от "Св. Николай", координатите му и каналът за комуникация.

  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания
  • Невинните моряци ще си дойдат