Повече от 115 000 лв. са открити у 12-те служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, които бяха арестувани по подозрения в корупция. Това стана ясно на брифинга на държавното обвинение днес.

12 от задържаните са изпитващи и заради акцията днес шофьорски изпити в София няма да се провеждат. Под стража са и двама собственици на автошколи.

Говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова посочи, че досъдебното производство по случая е започнало на 14 май и в него са използвани и специални разузнавателни средства.

Така било установено, че буквално всекидневно неподготвени курсисти са предавали през собствениците на школите средства, които след това са стигали до изпитващите. С манипулация на жребия се гарантирало, че „подходящите” служители на автомобилната администрация ще отидат в „подходящата” школа.

„Установено е, че пари се дават на инструктора и на изпитващия от онези лица, които не притежават в достатъчна степен правоспособност за управляване на МПС. Както е казал един от задържаните: "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", разказа Арнаудова.

Прокурор Иван Гешев обясни, че корупционните схеми са били на принципа „с малки суми, но редовно” – по между 50 и 100 лв., но от голям брой курсисти. По думите му ГДБОП разработвала групата от януари 2016 г.

„След проведените над 36 претърсвания и обиски на лица продължават и в момента да излизат различни суми от книги, в коли, кутийки, картини и т.н.“, посочи обвинителят.

Според него с действията си изпитващите „застрашават националната сигурност, защото така на пътя попадат хора, които нямат умения за моторни превозни средства”.

До края на деня разследващите ще преценят на колко от тя ще се повдигнат обвинения.

От транспортното министерство са съдействали на разследващите. „От 6 месеца се разследва схемата, ние няма да проявим търпимост към замесените, ще последват наказания”, увери министър Ивайло Московски.

Собственици на автошколи определят като недопустимо уреждането на изпита по кормуване. Чували са и за тарифите. 

„Носи се мълва, че за да си вземете изпита по теория в така наречените „бели стаи” стига до 2000 лева. Вие прецените дали това е добра цена да пуснем един убиец на пътя”, коментира Борис Гаврилов.

За кормуването тарифата била „от 20 лева до кой колкото даде”.

От транспортното министерство пък казват, че проблемът е само на изпитите по кормуване, но не и в белите стаи, където провеждат теоретичните изпити.

Очаквате ли с новите арести да спре „купуването” на книжки?