Нова спецакция „Кмет” се проведе днес в Перник. Двама бивши градоначалници – Илинка  Никифорова и Иван Иванов, са обвинени за длъжностни престъпления. 

Според прокуратурата те са източвали общината чрез сключване на неизгодни сделки с фирми, наети да извозват боклука.

Перник осъмна под полицейска обсада. Разследващите блокираха общината и претърсиха фирми и частни адреси.

„Аз въобще не знаех за тази проверка от прокуратурата. Сутринта останах учуден... дойдоха хората, претърсиха ми къщата и така”, коментира Иван Иванов.

Разследването е заради сделка за извозване на боклука през 2014 г. Според прокуратурата при инсценирана криза се наложило в чистенето на града извънредно да се включи и втора фирма, която получила близо 1,3 млн. лв. от общинския бюджет. При това без документи и отчети за свършена работа.

„Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широк спектър на дейност. Управители на тези фирми са различни подставени лица и чрез тези фирми през годините целенасочено, постоянно и методично е източвана община Перник”, каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Феодор Феодоров – Федята е държал сметопочистващите фирми в Пеарник, научи bTV. Неговият дом също е обискиран, но самият той е без обвинение.

За свободата на бившите кметове е определена сериозна парична гаранция – 30 хил. лв. за Илинка Никифорова и 150 хил. лв. за Иван Иванов.