Близо половин милион лева са източени с фалшиви ТЕЛК решения под формата на социални помощи, научи bTV. Досега доказаните щети за държавата са 250 хиляди лева, но разследващите са открили още злоупотреби. Схемата действала последната година в Самоков и Долна баня.

Епидемия от белодробни заболявания сред децата в планинския град Самоков. Такъв извод може да се направи от молбите за социални помощи и приложените лекарски становища за десетки деца с астма.

Епидемия, разбира се, няма. Не може и да има. Най-малкото астмата не е заразна. Любопитното е, че и болни деца няма. А държавата е източена с близо половин милион лева. Може би схемата щеше да продължи да работи, ако полицията в Самоков не беше решила да провери. След като се оказа, че в съседен град е била доста успешна. Оказва се, че е приложена и тук. Първоначално са установени 7 случая, а ровенето в документите разкрива общо 34 фалшиви документи и незаслужено получени социални помощи.

„Механизмът, по който е следният - семейства с тези деца са получили тези обезщетения, разпространило се е между хората, след това са търсени деца, имали са възможност, семейства са получили, но след това са започнати неистинските ТЕЛК-ове да изготвят”, казва Георги Тодоров - началник РУП-Самоков.

Схемата - социално слаби семейства подават молби в дирекция „Социално подпомагане” за помощи. Прилагат и решение на ТЕЛК, според което детето им е с трайно увреждане. Диагнозата - астма с преобладаващ алергичен компонент. Така само за няколко месеца се оказва, че 34 деца са развили астма.

Установено е, че децата не са вписани нито в картотеките на болницата, нито пък имената им фигурират в папките на ТЕЛК. На базата на фалшификатите, социалните отпускат помощи. Родителите получават еднократно между 5000 и 6300 лева за минал период. И ежемесечна помощ в размер на 260 лева. Една от облагодетелствалите се от схемата е Росица. А източникът й на доходи - синът й Борислав.

За измамата признава и Стоянка. Дъщеря й Катя е напълно здрава, но е подпомогнала семейния бюджет с псевдозаболяването. Отново разказва за посредник, който уредил всички нужни фалшификати, за което и прибрал солидна комисиона.

Въпреки тези признания и разследването на престъпната схема, от дирекция „Социално подпомагане”-Самоков, отпуснало помощите, не са съвсем убедени, че решенията на ТЕЛК са фалшиви. И не обмислят за спрат парите за псевдоболните деца.

Само преди месец същата схема е била разкрита и в Долна баня. Източени са над 200 000 лева.

„В хода на разследавтнето се установи, че част от неистинските ТЕЛК-ови решения са издавани в период от време, в който реално комисията по белодробни заболявания не е заседавала поради кадрови проблеми. Друга част са на реално освидетелствани лица, но са вписвани данни на децата на конкретните роми”, обяснява главен инспектор Васил Попов от РУП-Костенец.

Разплитането на успешната престъпна схема продължава. Арестувани са двама - Данчо Лихваря и неговата племенница. Техният шеф и мозък на схемата все още се издирва. Няма данни за замесени лекари или социални работници. Разследващите допускат, че разкритията едва ли спрат дотук. И че социално подпомогнатите с фалшиви документи са далеч повече.