Мътнишкият манастир край Враца осъмна с открадната камбана точно по време на Великия пост. Извършителите са задържани по горещи следи за 24 часа, но от камбаната няма и помен.

Според официалната информация крадците задигнали метални врати, икони от олтара, но това не им стигнало. Поблазнила ги и 150-килограмовата медна камбана на храма. Но били забелязани от пастири.

Полицията стига до един от пунктовете за скрап в района. „Със съдействието на гражданите стигнахме до мястото, където са предали част от вещите”, поясни шефът на полицейския участък в Криводол ст. инспектор Цветелин Стоянов.

Крадците са трима - безработни и криминално проявени, но упорито мълчат за местонахождението на камбаната. Не е изключено вече да е претопена. Манастирският комплекс е често посещаван от миряни, които не могат да повярват, че някой, дори от глад, би посегнал на свято място.

Днес полицията направи втори оглед. Жител на близкото село Краводер изяви желание да охранява манастира безвъзмездно, докато все още има какво да се опази.