Върховният касационен съд оправда окончателно бившия кмет на Сливен Йордан Лечков. Обвинението срещу вицепрезидента на БФС беше за поискани 5 хил. лв. от бизнесмена Илия Георгиев, срещу които бившият футболист трябвало да му предостави парцел от горския фонд с размер от 150 кв. м.

Парите е трябвало да са дарение за общинския футболен клуб "Сливен 2000". Парцелът пък бил предназначен за изграждане на каптаж за прокарване на питейна вода.

Според обвинението Илия Георгиев е събрал сумата от живеещите във вилната зона в района. След това превел 5-те хиляди лева по сметката на клуба, за което получил и документ. Въпреки това, проблемът с каптажа не бил решен.

Съдебният състав на ВКС се мотивира за решението си с факта, че от събраните доказателства не може да установи вината на Лечков. От тях не ставало ясно дали бившият кмет на Сливен е искал или приемал парите.

Само преди два дни Йордан Лечков беше осъден на две години и половина условно с три годишен изпитателен срок за нарушаване на служебните си задължения. Той предоставил недвижим имот в Сливен - бивш казармен район, за ползване от местни фирми, без да проведе публичен търг или конкурс за сключване на договор за наем.