Двете най-големи глобални системи за разплащане "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (Masterkard), както и четвъртата по големина - "Дискавър" (Discover) - съобщиха вчера за мащабна кражба на лични данни на собственици на кредитни и дебитни банкови карти.

В изявлението си трите американски компании посочват, че сигурността на собствените им системи не е нарушена, а информацията е открадната чрез посредническа компания, която се занимава с обработка на данни, предаде ИТАР-ТАСС.

Засега не е известно средствата на колко банкови клиенти са застрашени. "Виза" и "Мастъркард" заявиха, че са предупредили банките за кражбата. "Дискавър" обяви, че е започнала да следи банковите сметки за подозрителни операции и в случай на нужда е готова да преиздава карти.

"Мастъркард" е уведомила за случилото се отговорните американски власти и е наела независима компания, специализирана в сигурност на данните в Интернет, която ще извърши разследване.

Информация за голямата кражба на лични финансови данни се появи най-напред в специализирания блог "КребсънСекюрити" (KrebsonSecurity). Според съобщението "Виза" и "Мастъркард" предупреждават американските банки за възможна кражба на данни от банковите карти на над 10 милиона души. Според блога пробивът в системата е осъществен между 21 януари и 25 февруари.