Скандални корупционни схеми в автомобилната агенция бяха оповестени днес. С нови арести заради подкупи и със стотици хиляди от рушвети, скрити в гардероба продължава акцията на спецпрокуратурата.

Деветима души, включително и изпълнителния директор Цветелин Цветанов са задържани за участие в организирана престъпна група за рекет над транспортни фирми и търговия с шофьорски книжки.

Особено опасна е продажбата на книжки, защото тя изкарва на пътя потенциални убийци. От началото на годината тежките катастрофи с неправоспособни шофьори са над 50.

Как са действали?

Групата в автомобилната агенция е действала от началото на 2015 г., а всички събрани пари са се отчитали директно на изпълнителния директор Цветелин Цветанов.

В апартамента му са открити 175 хиляди лева, за които той е обяснил, че са от спестявания. В дома на тъста му обаче разследващите са се натъкнали на тайник, скрит в гардероба са намерени пачки с пари във всякаква валута.

bTV научи, че там разследващите са намерили 401 хиляди лева. Така на претърсените в страната адреси и у арестуваните служители са намерени над 800 хиляди лева. Парите са се събирали и от проверки на пътя, и от рушвети на транспортни фирми, и от търговия с фалшиви книжки.

 

Машина за пари

Цветелин Цветанов и групата му са работели като фабрика за пари, разказва пред bTV човекът, който е подавал сигнали за аферите в инспекцията: „Има и за изпити, има и за пунктове, за заповеди, за наказания, различни са нещата...”.

Разказва ни, че всеки може да си вземе шофьорския изпит, ако си плати. И един от сигналите му е точно такъв: „Шофьорски изпит в София, при който изпитващия, тоест квесторът, вижда, че той е окабелен с устройство за подсказване. Ние алармирахме за това агенцията. Учудващо, изпитът не беше анулиран”.

Парите се събират от посредници, а част от сумите се дават на шефа на агенцията. Сред арестуваните са именно хората, които уговаряли рушветите във Враца, Габрово, Плевен и Видин. Там на изпит за шефове на транспортни фирми служителка на ДАИ е хваната с вече попълнени листовки.

„Вътре на изпита те или драскат нещо или нищо не попълват .. след това работите им биват подменени - на хората, които са платили, се подменят”, обясни ръководителят на спецпрокуратурата Даниела Попова.

По 2000 лева на човек са искали от ДАИ за подобен изпит. А пари са се събирали и от проверки на пътя, и от лицензи за превозвачи

Разплитане

Парите са държани на невероятни места. Като например в тайник под дюшемето на къщата, в която живее тъста на арестувания Цветанов.

Обиските и арестите продължиха през целия ден в цялата страна.

След акцията колегите му във Враца запазиха мълчание. bTV  научи, че още снощи са били арестувани  съдържател на автошкола и собственик на автосервиз.

От прокуратурата твърдят, че няма данни за политически чадър над групата. Георги Кадиев обаче е на друго мнение. Депутатът е подал сигнал лично до премиера: „Говорим за една пирамидална структура в цялата страна, която е събирала пари... вървели са нагоре към шефовете, към шефа на агенцията, който беше арестуван....”

Премиерът Бойко Борисов отговори: „Това е борба с корупцията. Не - нашите са добри, а другите са лоши. Шефът на ДАИ е член на ГЕРБ, това е превенция, да знаят!  Няма да пожаля никого.  Кадиев трябваше да говори преди година и половина какво правят”.

Прокуратурата вероятно ще поиска Цветанов и съучастниците му да останат за постоянно в ареста.

Според източници на bTV, групата е искала пари и срещу назначения в автомобилната агенция. Твърди се, че 20 хиляди лева е била тарифата, за да станеш инспектор в ДАИ. А парите се избивали само за година.

По 50 евро на смяна пък е трябвало да отделя всеки инспектор на пътя, а парите отново стигали до шефа.

Тази корупция коства животи

Преди 10 месеца младеж в Яхиново погуби своя живот, както и този на четирима други. Сред тях – дете на 14 години. Това стана когато автомобил с абитуриенти излетя от пътя и помете пешеходци.

По последна информация 19-годишният водач е изкарал шофьорските курсове, но все още не е бил правоспособен – макар в регистрите да е фигурирало друго.

Свидетелят по делото е категоричен – всички в колата са били пияни.

След инцидента на няколко места в района на катастрофата бяха поставени изкуствени неравности.

Такива неравности има и на всички входове на съседните села, където улиците са дълги и прави.

Днес 15-годишно момиче беше блъснато на пешеходна пътека в Монтана. То е със счупена ръка и рана на ръката, предстои й спешна операция на корема.

Извършителят е на 27 години от същия град. Срещу него има 15 наказателни постановления за различни пътни нарушения.

През 2011 година като неправоспособен водач ударил 64-годишен мъж и напуснал местопроизшествието, а пострадалият починал.