Осъденият за смъртта на двама души при катастрофа и разследван за множество незаконни дейности Йосиф Йосифов – Йоско е изтърпял две години и половина от 6-годишното си наказание в столичната частна болница „Токуда”, установи разследване на bTV.

След сигнал на нашия екип, затворникът беше върнат в общежитието в Казичене, а Министерството на правосъдието започна проверка.

Йоско е едно от добре познатите имена в родния ъндърграунд. Свързван е с разпространение на наркотици, незаконно оръжие и покровителство над търговията с плът в Централна и Западна Европа, но през годините разследванията не са достигали до сериозен резултат.

Йоско е забъркван и в политически скандали – активисти в БСП-Сливен в незаконно записани телефонни разговори го сочат за човек, който може да повлияе на местния вот, а депутатът Делян Пеевски твърдеше, че Цветан Цветанов е искал медиен чадър над него заради заслуги към ГЕРБ.

През 2004 г. Йосиф Йосифов беше арестуван по подозрение, че е „поръчал” убития в Амстердам Косьо Самоковеца. Тогава разследващите установиха, че Йоско е контактувал с физическия извършител на престъплението преди и след стрелбата. До присъда отново не се стигна.

Снимка: bTV

Такава дойде след черния за две български семейства 2 март 2011 г. Тогава Йосифов, на 2,6 промила алкохол, се забива с бронирания си джип със 180 км/ч в бус и убива двама души. Двама други са ранени.

Йоско първо е осъден на 8 години затвор, следващата инстанция намалява присъдата му на 6 години и се произнася да я излежи в затворническите общежития от открит тип в Казичене.

Един много болен затворник

След кървавото меле Йосиф Йосифов се явява в съдебната зала с мощна охрана и в инвалидна количка. Вещи лица твърдят, че катастрофата му е донесла трайна инвалидност и не може да стои на крака повече от 15 минути.

Снимка: bTV

Защитата даже иска условна присъда с мотива, че парализата е най-жестокото наказание за човек, убил двама души.

Година и половина след инцидента обаче се появяват любителски кадри, на които се вижда, че Йоско спокойно се качва в джипа си.

Снимка: bTV

Явно обаче присъдата влошава състоянието му, защото още от първия си ден в затвора през лятото на 2013 г. е в болницата за лишени от свобода. На 24 юли с.г. е преместен в Казичене и два месеца по-късно се оказва в „Токуда”. Там е и опериран, като след това идват 4 или 5 обиколки между неврохирургията и отделението за рехабилитация.

И така до 18 април 2016 г., когато bTV отправя въпроси, свързани с Йоско, до Министерството на правосъдието. На 24-ти същия месец затворникът най-накрая напуска „Токуда” и е върнат в Казичене.

От болницата отказват коментар за състоянието на пациента, адвокатът му не вдига телефона си, а самият Йосифов отказва да говори.

Разследва се и корупция

„Към настоящия момент лицето е в затворническото общежитие в Казичене. Беше върнато с помощта на информацията, която получихме от вас”, каза в студиото на „Тази сутрин” зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

По думите й във ведомството разбрали за необичайния случай с Йоско, след като станало ясно, че в Казичене надзирателите са в намален състав – един винаги трябвало да дежури в „Токуда”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието”, подчерта Филипова.

По думите й изпращането във външно здравно заведение става с подпис на директора на затвора. Лекуващият лекар на Йосифов първоначално излязъл със заключение, че рехабилитацията може да се извършва и амбулаторно т.е. да бъде конвоиран до болницата за процедури. Няколко дни по-късно променил мнението си – Йоско трябвало да е за постоянно в лечебното заведение.

Филипова посочи, че е разпоредила проверка по случая и са установени сериозни нарушения, за които ще отговарят няколко лица. Тя призна, че се разследва и евентуално наличие на корупционни практики. Лекарят е даден на агенцията за медицински одит.

Ще се проверява дали документите отговарят на истината и осъденият наистина не е напускал лечебното заведение. Зам.-министърът посочи, че Йоско си е плащал престоя и медицинските дейности.

Ще има ли справедливост?

Един от хората, които Йосифов ранява при катастрофата с джипа си, е Ангел Митов. По ирония на съдбата единият е бивш полицай от Съдебна охрана и е конвоирал Йоско в едно от многото му явявания пред съда.

След месеци по болниците и тежко възстановяване, на него всеки ден му се налага да минава покрай мястото на кървавия инцидент.

Снимка: bTV

„Получих 40 000 лева, които отидоха по адвокати, по рехабилитация, имах още две операции след тези 5”, разказва мъжът.

Той си спомня как Йоско е бил каран в количка за делата: „Доколкото знам, той има само спукан пикочен мехур. Беше с бронежилетка, ние бяхме по ризи. Аз се възстанових за година-две, той 5 години не може да се възстанови от един спукан пикочен мехур”.

Бившият полицай не очаква справедливо наказание за човека, който му е докарал толкова страдание: „Той има много пари и може би ще си купи всичко”.