Този следобед издирваният от „Интерпол” Стайко Стайков е бил транспортиран от „Пирогов” в болницата на МВР. Той се намира там и към този момент. Стайков се издирва от септември, от снощи обаче местонахождението му е ясно за неговите близки или така твърдят те пред полицията.

За полицията става ясно къде е Стайков тази сутрин. Пред разследващите той и неговите охранители разказват, че е бил отвлечен – не става ясно кога. Разказват и че снощи между 20 и 21 ч. Стайков е бил оставен от такси пред дома му в Бояна. Откъде обаче го е взело таксито – от МВР не уточняват.

Тази сутрин екип на спешната помощ пристига в дома на Стайков в кв. „Бояна”.

На сигнала в 9:15 ч. се отзовава д-р Слави Тодоров от Спешна помощ. Сигналът е за мъж, който е намерен пред дома си в безсъзнание часове по-рано.

„Намерихме момчето в полубудно състояние, беше адекватен, но неориентиран. Каквото го питах – отговаряше само „не знам”, „не знам”. Имаше болки по цялото тяло”, разказа спешният медик.

При първоначалния преглед се установява, че д-р Тодоров не е първото медицинско лице, което оказва помощ на пострадалия: „Имаше следи от професионална намеса. Имаше поставен венозен път, имаше и превръзка на главата, добре направена”.
 
Медикът преценява, че пациентът е за болница и го откарва в „Пирогов”. По пътя се установява и самоличността на пострадалия.

„Дадоха международния му паспорт, който имаха под ръка”, разказа още докторът.

Часове по-късно от МВР обявиха, че самият Стайков обяснил пред разследващите, че е бил отвлечен. Но не могъл да уточни от кога. В полицията такъв сигнал нямало.

„Ние въобще нямаме информация за отвличане до този момент, не казвам, че не е станало. Близките му твърдят, че откакто е бил обявен за издирване не са имали контакт с него”, заяви на брифинг днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Снимка: БГНЕС

В молба до спецпрокуратурата Стайков твърди чрез адвоката си, че едва вчера разбрал, че го търсят.

„Преди обажданията в „Пирогов” е входирана молба, че до вчера – 27 януари – не е знаел, че е издирван. Адвокатът му се обади на стационарния телефон на мен и не заяви, че е отвлечен”, каза още днес Иванов.

В началото на септември бащата на Стайко – Миню Стайков беше задържан след специализирана акция на полицията във фабрика за нелегални цигари в Карнобат.

Бизнесменът е в ареста с повдигнати обвинения за пране на пари и данъчни измами.
От октомври синът му Стайко се издирва с червена бюлетина за участие в организирана престъпна група. В неизвестност е от септември.

Предстои да бъде извършена експертиза, която ще установи какво е здравословното състояние на Стайко Стайков. Ако то позволи, прокуратурата ще поиска задържане под стража.