Полицията в Испания залови престъпна група, занимавала се с подправка и разпространение на документи за самоличност в продължение на няколко години. Задържани са петима души.

Разследването започнало, след като властите се натъкнали на фалшиви лични документи, предимно румънски и български. Полицаите иззели осем подправени лични карти, информира испанската агенция Еуропа прес.

Тарторът на престъпната банда е с молдовско гражданство. Арестуваните са се занимавали с „легализиране” на документи на гастарбайтери от Източна Европа. Освен лични карти, те подправяли български и румънски паспорти и шофьорски книжки, за което прибирали сериозни суми.

Испанските следователи разбрали за „командировката” на един от участниците в престъпната група, който трябвало да пренесе партида фалшиви документи за самоличност от Барселона до Палма. Като претърсили автомобила му полицаите открили пет подправени лични карти.

В рамките на същото разследване са задържани и двама бизнесмени от Майорка, които осигурявали фалшиви трудови договори на нелегални имигранти срещу такса от 750 евро. Благодарение на договорите чужденците успявали да се сдобият с разрешително за работа и постоянно пребиваване в кралството.