Йосиф Йосифов-Йоско, който преди година и половина уби двама души с бронирания си джип, ще остане на свобода до края на септември.

Чак тогава Софийският апелативен съд ще реши дали той е излъгал магистратите за здравословното си състояние и дали ще трябва да промени мярката му за неотклонение.

В момента Йосифов, който получи присъда от 8 години затвор, е на свобода под гаранция от 5 хиляди лева.

Вчера bTV излъчи скандални любителски кадри, които показват как уж парализираният Йосифов се разхожда из София.

Разходките на Йосиф Йосифов из София остават безнаказани, поне засега. Прокуратурата тепърва ще проверява автентични ли са кадрите. Засега обвинителите са с вързани ръце, защото до момента Йосков се е изявявал като перфектния подсъдим.

„Има две експертизи за неговото здравословно състояние, но на първа инстанция Йосифов се е явявал редовно пред съда. Не е създавал пречки и делото завърши преди всички процесуални срокове”, каза апелативният прокурор на София Ангел Илиев.

Скандалният сливенски бизнесмен още през май е поискал делото за катастрофата да върви, без той да присъства в залата и по закон има такива права.

„Наложително е обаче, според мен, съдът да изиска личното явяване на Йосифов, за да се убеди лично в неговото здравословно състояние”, каза Ангел Илиев.

До момента Йоско се явяваше в съдебната зала с мощна охрана и в инвалидна количка. Защитата му пък пледираше за условна присъда с мотива, че Йосифов е парализиран и че това е най-жестокото наказание за човек, причинил катастрофа и убил двама души.

„Последиците от инцидента са тежки, не само за хората, които които са пострадали, а и за него самия. Той цял живот ще си остане в тая количка инвалидна. Вероятно...”, каза на 26 януари адвокатът на Йосифов - Христо Христов.

През целия ден се опитвахме да се свържем с адвокат Христов, за да разберем добре ли е Йосифов и как се е възстановил след катастрофата. Не успяхме обаче да го открием за коментар.