Йордан Колев, подсъдим преди време за взрива в София през 2002 г., при който загина аптекарката Христомира Атанасова, е задържан тази сутрин в Калофер, съобщиха от МВР. Арестът му е свързан с неизбухналата бомба в Плевен, прикрепена към автомобила на местен бизнесмен. По време на инцидента от 10 септември тази година в града беше и премиерът Бойко Борисов.

Бившият офицер химик Колев, който бе и кандидат за кмет на калофер от НДСВ, се смята за съпричастен към серия експлозии, при които взривното устройство се задейства от разстояние с помощта на мобилни телефони и СИМ-карти. Освен за бомбата срещу Атанасова, Колев бе обвинен и за взривяването на автомобил в Ловеч (2001 г.) и бензиностанция в Троян (2002 г.)

Христомира Атанасова беше взривена в колата си на 9 октомври 2002 г. пред столичното 7-о училище на ул. „Цар Шишман”. Колев беше задържан на 10 ноември 2003 г. в Троян. При акцията антимафиоти откриха в багажника на колата му сак с бомба, задействана с GSМ, каквато е била използвана и за убийството на Атанасова. Заедно с него бяха арестувани още двама мъже. На 16 октомври 2007 г. Софийски градски съд оправдава Йордан Колев и сочения като негов съучастник Минчо Павлев по обвинението за убийството на аптекарката.

„Арестът на Колев в Калофер е заради съпричастност към неуспешния опит за атентат срещу бизнесмен от Плевен на 10 септември, каза днес вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус”. „Арестуваният е осигурил тротиловите шашки, които са били поставени в автомобила на изнудвания,” добави вицепремиерът.

Инцидентът в Плевен съвпадна с посещението на примера Бойко Борисов в града. От колата на плевенския бизнесмен, изнудван за сумата от 75 хил, евро, изпада самоделно взривно устройство.

През септември антимафиотите задържаха четирима души, свързани с опита за взривяване. В ареста попаднаха 40-годишният И.И., криминално проявен за документни престъпления и измама и М.П. на 32 години с криминални прояви, свързани с хулиганство и данъчни престъпления. Другите двама задържани, с инициали Д.Л. и М.С., са на по 35 години, последният е криминално проявен за обсебване и грабеж. Малко по-късно беше установен и авторът на поръчката – 35-годишният Н.Н., познат на полицията за контрабанда и обсебване.

Още двама души от София бяха задържани в началото на октомври в рамките на операция на служители на отдел „Контратероризъм” към ГДБОП. Според полицията задържаните - К.Г. на 24 години и В.Н на 33 години - са част от групата. Вторият е криминално проявен за притежаване на наркотици.