Има задържан, разпространявал имейли със спекулативна информация относно състоянието на банките в България, научи bTV. Мъжът е от София, но е арестуван в Русе. В момента се установява кой е поръчителят. Задържаният се занимава с компютри. По-късно излезе информация за втори арестуван в столицата, а по неофициална информация има и трети.

По-късно се оказа, че хванатият в Русе е 45-годишният Венцислав Ангелов, по-известен като Чикагото. Чрез профила си във Фейсбук и чрез клип, качен в YouTube, той е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд, съобщиха от ДАНС.

В Агенцията продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения – SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

Междувременно, към 16,30 ч днес арестант бе доведен пред сградата на полицията в Русе от барети с качулки. Лицето на задържания също беше скрито. Появиха се жената и синът на Венцислав Ангелов-Чикагото, известен с криминалното си минало, а сега кандидат-лидер на партия. Синът му е Йордан Бонев - лидерът на Национално движение "Свобода", което нашумя около Бисер Миланов-Петното. Дойде и един от съратниците на Чикагото. Те обясниха, че Венцислав Ангелов е бил арестуван в 16 ч, нямат информация за обвинението, не била показана заповед за арест.

По думите им в профила на Чикагото във Фейсбук имало коментари относно банковата система. Официално нито полиция, нито прокуратура, нито ДАНС дават някакво обяснение, нито коментират ареста.

Чикагото в момента е обвиняем по дело за трафик на наркотици. Според сподвижника му Мирослав Станчев, с когото заедно са стартира процедура по основаването на нова пария „Промяна“, става дума за политическа поръчка. Тъй като адвокатът на Чикагото е извън града, вероятно той ще прекара нощта в ареста. Венцислав Ангелов е бивш полицай, който през годините има присъди за контрабанда и данъчни престъпления.

 

Синът му Йордан Бонев пък твърди, че спецполицаите не са показали заповед за арест. „Може би искат да го обвинят, че той разпространява слуха за дестабилизирането на финансовата система, което е абсолютна манипулация, защото тази информация идва от други потребителски фалшиви профили. Абсолютно нищо общо няма Венцислав Ангелов с тази манипулация на кукловодите”, коментира Бонев.

По-късно ДАНС съобщи за задържан в София мъж, който разпространявал невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване. По информация на bTV има и трети арестуван.