Иконописецът Йордан Опиц влиза в затвора за пет години с присъда за предумишлено убийство. Осъден е за това, че е застрелял крадец, който се опитал да обере дома му. В последните пет години художникът водеше съдебни битки, за да докаже, че е невинен.

Върховният съд обаче реши, че не е действал при неизбежна самоотбрана.

„Аз съм убиецът в тая държава! Най-големият! Аз съм най-големият престъпник! Ако съдят по височината ми – 1,86 метра, може, но иначе – не”, каза пред bTV иконописецът.

Вече шеста година иконописецът се бори със спомена от фаталния ден, в който животът му се преобръща. Казва, че картините в паметта му са живи и помни всяка секунда - как двама апаши влезли да крадат в блока и как единия се опитал да се измъкне през прозореца на стълбището.

„Извадих пистолета машинално, заредих и натиснах спусъка. Обърна се и побягна като сърна. Това го повтарям милион пъти. И никой не вярва... Аз ако исках да убивам умишлено - в тая каса тук имам три карабини ловни. Ако бях гръмнал с ловната пушка, щяха да останат тука само маратонките на тоя”, каза Опиц.

И до ден днешен не вярва, че неговият патрон е убил 26-годишния Мариян Янчев - човек с дебело криминално досие, осъждан за серия грабежи и кражби. Присъдата на художника обаче е окончателна и категорична. Освен че ще иде в затвора, той трябва да плати близо 200 хиляди кръвнина на родителите на убития.

„Животът си отиде. И пак се чудя, защо не негово величество човека има права в тая държава, а негово величество престъпникът!”, каза иконописецът.

Йордан Опиц знае, че дните му на свобода са преброени, затова рисува бързо и трескаво. Иска да довърши икона на Богородица и казва, че това е последният свят образ, който ще зографиса живота си. Смята, че няма да издържи повече от два месеца в затвора и ще подари иконата на болната майка на свой приятел.

Всички перипетии от абсурдната житейска история на Йордан Опиц – очаквайте утре, в предаването "Тази сутрин".