Пожар унищожи 3 автомобила в шоурума на бившия кмет на Хасково Георги Иванов, съобщават местни медии.  Опожарени са ретро автомобили за над половин милион лева.

Самата сграда също е пострадала сериозно. Палежът е предизвикан от коктейли "Молотов".

Сигналът е подаден в 4:40 часа тази сутрин, като три екипа пожарникари са се преборили с пламъците.

Разследващите на този етап се въздържат от коментар за причините за инцидента. Той идва точно ден преди рождения ден на Георги Иванов.

Пред камерата на bTV той беше категоричен - палежът е умишлен, такова било и заключението на полицаи и пожарникари.

"Някъде между 3 и 4, някой е изкъртил вратата и е хвърлил "Молотов" вътре", каза Иванов, който вечерта не бил в града. Пламъците тръгнали от един автомобил и се пренесли върху други два. Той обясни, че заради пластмасата и кожата вътре в автомобилите се е развила висока температура и всичко е опушено.

"Тези коли и тази сграда нямат застраховка", подчерта той по адрес на твърденията, че може да става дума за застрахователна измама.

По време на пожара е обгазен и пазачът на сградата, на когото е оказана медицинска помощ. Бившият кмет съзря в инцидента и политически мотив.

"Тъй като предстоят избори в Хасково, до 2-3 месеца може би кметски или други, това е сплашване към мен, защото имам авторитет и влияние и всички очакват, че аз отново ще се кандидатирам и ще извадя бакиите на тези, които забъркаха в момента", коментира Иванов. 

Разследване на bTV през миналата година показа къщата за 2,5 млн. лв., в която тогавашният хасковски кмет живее. Домът му разполага с басейн, кемпер, къща за гости. Освен това има достъп до близкия язовир.

От декларациите му се вижда, че между 2006 г. и 2013 г. е купил шест автомобила, за които може да се предположи, че са ретро. Общата им стойност е малко над 53 хиляди лева. Хора в града обаче коментираха, че основната част от колекцията се води на автокъща.

Разследването показа също, че близките на кмета са имали изключително успешни бизнес начинания.

И тогава, и сега Иванов е на мнение, че разследванията срещу него са политическа саморазправа. "Тези, които платиха за тази атака, платиха за това, което се случи", заяви екскметът.