Терористични атаки се извършват вече и в интернет. Експерти предупреждават за възможни хакерски удари по ядрени централи и газопроводи. Европарламентът планира да изготви нов закон за кибeрсигурност, за да защити големите инфраструктурни обекти в общността и да противодейства на новия терор.

Експерти алармират, че компютърните системи се разбиват дистанционно, но това не е по-малка заплаха от бомбите, поставени с цел да рушат и да избиват хора.

„Този инструмент се използва от престъпниците съобразно актуалните тенденции”, коментира бившият директор на ДАНС Димитър Казаков.

Законът за киберсигурност на Еворпарламента ще свърже системите за защита на всички държави, за да действат в синхрон при евентуална опасност.

Ислямистите имат своя тайна социална мрежа, която ползват за да прланират атентати. Но много от тях са с профили в интернет.

„У нас имаше данни, че атентатът в Бургас е бил подпомогнат от комуникация в социалните мрежи. Разпознаването на един от извършителите е станало чрез анонси в социалната мрежа”, посочи експертът по киберсигурност Георги Пенков.

Интернет връзка има по делото за имамите от Пазарджик, обвинени в радикален ислям. „Ние имаме доста пропагандни клипове от „Фейсбук”. Някъде около 40 профила имаме свалени, но една малка част от тях е констатирано и установено на кого са.", каза прокурорът по делото Недялка Попова.

Прокуратурата успя да свали от интернет и преведената от подсъдимите книга за радикален ислям. За целта обаче й е трябвала помощ  висши служители в МВР и партньорски служби зад океана.