Бум на кражби в столичните молове. Жалби за откраднати портмонета валят в районните полицейски управления в София.

Напук на засилените мерки за сигурност, само за час джебчии задигнаха пет портфейла със суми от 50 до 700 лева в един от големите търговски центрове.

Вместо с подаръци край елхата, последното пазаруване за годината приключва с жалба в Районното за десетки жени. Откраднатото портмоне е вгорчило празника и за тях, и за близките им. Обрани са за секунди, без да се усетят, по една и съща схема.

„Бях в магазин в мола и разглеждах дрехи. Някой като че ли се бутна в мен, но аз не обърнах внимание и продължих да си гледам,” споделя Калина Григорова. „Вече отивах към касата да плащам... бъркам си в чантата - и портмонето ми го няма.”

„Обиколих точно 4 магазина в рамките на час и в последния усетих блъскане на няколко пъти...,” казва Калина Боянова, която държала портфейла в малката си чанта, в която трудно се побира. „Явно е бил много опитен крадец, тъй като не може да се извади лесно.”

От МВР обясниха, че издирват обирджиите и разследват кражбите в търговския център. Засега обаче нямат задържани за посегателствата.

От охранителните фирми пък твърдят, че следят камерите, но е трудно в морето от хора по търговските центрове да разпознаят джебчиите. Причината - те вече са луксозно облечени и не будят никакво подозрение.

„Атакуват различни места в търговския център и едновременно няколко различни магазина от гледна точка да могат да бъдат осъществени няколко кражби на различни места, което има за цел да заблуди охраната и да намали шанса те да бъдат заловени на място,” обясни Виктор Христов, началник на охраната в столичен мол.

За обраните момичета новата година ще започне с чакане по опашки за нови лични документи и с горчива поука към всички, които отиват за последни покупки.