МВР е съдействало на ДАНС за принудителни мерки, наложени на трима турски граждани, представляващи заплаха за националната сигурност, съобщиха от пресцентъра на силовото ведомство.

От ДАНС посочват, че първият е получил принудителна административна мярка „експулсиране” от страната и „забрана за влизане в България” за срок от 5 години.

Вторият е бил постоянно пребиваващ на територията на България, като наложените му мерки са „отнемане на правото за пребиваване” и „забрана за влизане в страната” отново за срок от 5 години. От ведомството посочват, че вторият е създавал антибългарски настроения в райони със смесено население, които са насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията.

Според източници на bTV мъжът вероятно е агитирал за автономност. Той има право да обжалва пред български съд решението на ДАНС за експулсиране.

Третият турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност.

Служебният премиер Огнян Герджиков посочи, че единият турски гражданин, който предстои да бъде експулсиран, е локализиран в Шуменско от органите на МВР.

Той посочи още, че другите двама се намират в момента на територията на Турция.

През миналата година силовите структури у нас се оказаха в центъра на скандал, след като няколко турски граждани бяха арестувани и предадени на Турция в рамките на часове - в нарушение на множество разпоредби и при сериозно съмнение за вероятността да получат честен съдебен процес в южната ни съседка.

Сред тях са бизнесменът Абдуллах Бююк и няколко души, избягали след опита за преврат в Турция. Във всички тези случаи твърденията на МВР бяха, че турците не са искали закрила у нас.

Преди месец в турския печат се появи информация, че Анкара иска България да й предаде още заподозрени за връзки с опозиционния проповедник Фетхуллах Гюлен.