Евелин Банев-Брендо бе осъден на седем години и половина лишаване от свобода по обвинение в организиране на престъпна група за пране на пари.

Състав на Софийски градски съд реши още Банев да плати 30 000 лева глоба, както и да бъде лишен от правото да бъде управител и да осъществява търговска дейност в продължение на девет години.

Решението на магистратите идва ден след като прокуратурата поиска 12 години затвор за обявявания за „кокаинов крал” Банев, който е съден и в Италия за наркотрафик.

Останалите подсъдими по това дело – съпругата на Брендо Моника Добринова, вдовицата на убития през 2005 година Константин Дишлиев - Десислава Дишлиева и Симо Карайчев, получиха тригодишни условни присъди.

Първоинстанционното решение на СГС може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Охраната на градския съд спря всякакъв достъп до Брендо по време на произнасянето в петък..Специални заграждения изолираха съдебната зала, в която съдът публично обяви присъдата си. Обвинението отказа коментар. Според защитата няма престъпление

„Еми, нали когато вие сте прали нечии пари, трябва поне да сте казали, че сте ги дали или да има някакви банкови преводи, или някой да ви е видял, че давате пари или по какъвто и да е начин да е установено, че са дадени пари на някого. Когато няма никакви такива данни, а само едно лице е осъдено, че е прало парите защото са от един град родени, примерно”, заяви на Лулчева, задокат на обвиняемия.

Все още не се знае къде ще бъде отведен Брендо в началото на другата седмица.

Според прокуратурата "изпирането" на парите е ставало през сметката на Константин Дишлиев, собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион".

Докато процесът течеше у нас, Евелин Банев беше изпратен на властите в Италия в изпълнение на Европейска заповед за арест за срок от 1 г. по друго дело - за трафик на кокаин. По задължение обаче италианските власти го връщаха обратно в България за съдебните заседания.

Брендо бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на международната полицейска операция „Кокаинови крале“. Тогава бяха арестувани общо 30 души, от които 12 италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите - българи. Целта на операцията, обявена от вътрешния министър Цветан Цветанов, бе разбиването на банда за международен наркотрафик.

Нова европейска заповед за арест беше издадена преди дни за Банев. От пресцентъра на МВР съобщиха, че е от 5 февруари 2013 г. от съд в румънската столица Букурещ. Властите там искат Брендо заради създаване на банда за трафик на наркотици, предимно на кокаин.