Наказателният съд в Солун издаде доживотна присъда на българин за трафик на наркотици, съобщи БНР.

Гръцките магистрати дадоха максималната присъда на българина, който е участвал в международен канал за трафик на наркотични вещества. По същото обвинение друг българин е получил 10 години затвор. Делото се гледа при закрити врати.

Преди година гръцката полиция залови четирима чужденци, сред които и двамата българи, с 168 килограма чист кокаин, припомня националното радио. Наркотикът е внесен в контейнер на пристанище Солун в пратка със селскостопански техника от Боливия. Получател на пратката е фирма със седалище Солун, която е собственост на осъдения на доживотен затвор българин. Гръцките власти не дават данни за самоличността на осъдените, но българинът, който ще лежи до живот в затвора притежава хотел в София.

Информация за пристигащата пратка гръцката полиция е получила от американската служба за борба с трафика на наркотици, следила мрежата повече от четири месеца. Според разследващите полицаи голяма част от забраненото вещество е било предназначено за гръцките острови, а друга част е било организирано да се прехвърли във Варна.
При продажба на наркотиците трафикантите са очаквали печалба от 15 милиона евро.