30-годишен мъж, погълнал кокаин за около 600 000 лева , е бил задържан на влизане в страната през ГКПП-Кулата, съобщиха от МВР. Той бил част от група за трафик на кокаин от Южна Америка, а точното количество дрога, открито в стомаха му е 1.1 кг. Освен гълтача в ареста са отведени още петима души.

Кокаинът е бил за разпространение на българския пазар. След като е бил задържан, гълтачът е отведен в болницата в Петрич.

Преди седмица в предаването „bTV – Репортерите” ви разказахме за съдбата на над петнадесет българи, арестувани за трафик на кокаин в Бразилия.

Според съобщението на полицията, групата е действала и в страните от ЕС, а в операцията са участвала и германската полиция.

Дейността на групата е свързана с набиране на куриери и организиране на трафик на наркотични вещества, основно кокаин, от Южна Америка към Европа. Набирани са хора, които срещу заплащане пренасяли наркотиците по посочения маршрут.

Установени са различни начини за камуфлаж на транспортирания кокаин – пратки, укрити в куфари, багажни чанти, сувенири, чрез поглъщане, в капсуловани предмети, импрегнирани в дрехи и др.

В София и Гоце Делчев била изградена мрежа за набиране на куриери на наркотици, който пътували или сами или на групи.

При обиските са иззети кокаин, амфетамин, множество мобилни телефони, задгранични паспорти с печати от Доминиканската Република, самолетни билети и пари.